Pesto ir pasaulē iecienītākā zaļā mērce, tā ir lielisks ēdienu un garastāvokļa uzlabotājs. Pesto pirmsākumi meklējami senajā Romā, kur to gatavoja no siera, pīniju riekstiem, eļļas, etiķa, sāls un aromātiskām garšzālēm. Vārds pesto cēlies no itāļu valodas darbības vārda pestare, kas nozīmē kaut ko sagrūst vai sasmalcināt piestā – pirms blenderu izdomāšanas kārtīga marmora piesta bija neatņemama pesto gatavošanas sastāvdaļa.
Kopš 19. gadsimta vidus par pesto klasiku uzskata Pesto alla Genovese, kuras tradicionālās sastāvdaļas ir baziliks, neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa, ķiploki, ciedru rieksti, parmezāns un rupjā sāls. Mērce ir tik bieza, ka no apgāztas burciņas nelīst ārā. Tās gatavošanā Dženovā notiek pat pasaules čempionāti!
Tā kā mums dārzos un pļavās aug daudz kas garšīgs un vērtīgs, kas Dženovas meistariem nav pieejams, piedāvāju droši eksperimentēt ar sastāvdaļām, veidot savas receptes, kļūt par pesto virtuoziem un galvenais – uzņemt nepieciešamos makro un mikroelementus no mūsu pašu sezonālajiem produktiem. Piekodināšu gan, ka, dabā vācot augus, tos vajag pazīt, lai neievāktu indīgos!
Uzturvielām
Baziliks, virza, gaiļbiksīšu lapas un ziedi, pavisam jaunas pelašķu lapiņas, nedaudz pavisam jaunas gārsas lapas, zirņu lapas, jaunās biešu lapas, pētersīļi.
Konsistencei
Ciedru rieksti vai Indijas rieksti, valrieksti, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, vai arī zemesrieksti, kas pesto dod saldenu garšu.
Asumam
Ķiploka daiviņas, vai arī lociņi, jaunas ķiploku lapas, lakši.
Sātīgumam un umami garšai
Parmezāna tipa siers, vai arī premium Čedaras siers ar izteiktāku garšu, rauga pārslas, Tamari sojas mērce.
Svaigumam un skābuma balansam var pievienot citrona sulu.
Eļļa – olīveļļa, Gusta Apiņa ražotā sējas idras eļļa, kas bagāta ar labajām omega 3 un omega 6 taukskābēm, vīnogu kauliņu eļļa.
Pesto pagatavošanai vajadzīga vai nu tradicionālā piesta, vai arī blenderis ar krūzi vai labs rokas blenderis – tad vieglāk izmazgāt traukus.
Darbības secība:
- Apgrauzdē riekstus vai sēklas, ja patīk apgrauzdēti (svaigēdāji tā nedarīs).
- Zaļumus nomazgā un rupji sagriež, liek blenderī.
- Sieru sarīvē, vai sagriež 2 mm biezās šķēlēs lai blenderis tiktu galā.
- Visas sastāvdaļas saliek blenderī un pārlej ar eļļu tā, lai nosegtas ¾ izejvielu, sāk blenderēt un vēro, vai ir pietiekoši eļļas, vai blenderis tiek ar masu galā. Ja nepieciešams, pievieno vēl eļļu.
Kad iegūta viendabīga masa, pagaršo un pieslīpē sāļumu, skābumu.
Lieliski šāds pesto saderēs ar jaunajām liepu lapām, kuras ir pirmie dabā ievācamie salāti!
Nenokavē – liepu lapas ir gardas tikko plaukušas, kad tās ir maigas un mīkstas.