Receptes – kā parasti aptuvenas – freestyle, ar variacijām dažādībai. Starp citu, sanāk visas. 🙂
Variants A
apm 150-250 g Kakao sviests
apm 80-100 g Karoba vai kakao pulveris
apm 250-300 g Dateļu milti vai kokospalmas cukurs
Var dažādot ar riekstiem un žāvētajiem augļiem, lobītajām kaņepēm, ķirbju sēkliņām.
Būs vairāk dateļu cukurs – būs drupanāks. Vairāk karobs vai kakao – rūgtenāks un stiprāks, vairāk kakao sviests – maigāks un blīvāks, tomēr ātrāk siltumā izkusīs.
Tvaika peldē Izkausē kakao masu, kakao sviestu, pievieno karoba vai kakao pulveri, samaisa un pievieno dateļu cukuru vai kokospalmas cukuru. Cukurus vēlams caur sietiņu izsijāt, jo tie mēdz salipt kunkuļos.
Lej/liek formiņās vai salej līdz 2-3mm biezā slānī kādā traukā – plānāks būs garšīgāks.
Ievieto saldētavā vai vismaz ledusskapī.
Šādas “šokolādes” vajag glabāt vēsumā – jo karstumā strauji izkūst. Ja mainās temperatūra, kakao sviests mēdz “izsvīst” kā balta apsarme – tā ir kakao sviesta dabiska īpašība.
Vislabāk gatavot svaigu, turēt ledusskapī un apēst, nevis glabāt mēnešiem. 🙂
->>>|||<<<-
Variants C — ar maltām datelēm — Šokonašķis
Tvaika peldē traukā karsē 0,4 kg kakao sviestu ar 0,120 kg kakao pulveri vai karoba pulveri.
Kamēr kūst kakao sviests, samaļ 0,270 kg sēkliņas
un blenderī samaļ 0,540 kg dateles ar daleļu 0.220 kg miltus— lai dateles nesaliptu.
Kad kakao sviests izkusis pievieno samaltās sēkliņas un dateles, sāli, vaniļu.
Samaisa un liek formiņās,
pēc tam ievieto saldētavā pāris h!
Var variēt ar jebkura veida riekstiem, sēkliņām, pievienot žāvētos augļus
Variants D — “Šokolāde”
Tvaika peldē traukā karsē 0,5-0,6 kg kakao sviestu ar 0,150 kg kakao pulveri vai karoba pulveri.
Kamēr kūst kakao sviests, samaļ sēkliņas 0,150 kg.
Kad viss izkusis pievieno sijātu daleļu miltus 0.85 kg un samaltās sēkliņas.
Samaisa un liek formiņās,
ievieto saldētavā pāris h!
Var variēt ar jebkura veida riekstiem, sēkliņām, var pievienot blenderētas dateles kā receptē B — tad būs mīkstākas par šīm.
Iesaku liet plānās formiņās.
Liels paldies par šo gardo sveicienu! 🙂
Paldies par receptēm! Izmēģināju A variantu, bet man vienīgi cukurs neizkusa. Nākamreiz centīšos izdomāt kā viņu izkausēt, bet līdz tam jāapēd sataisītais.
Paldies, ka raksti!
Kokospalmas un citi cukuri īsti nekūst taukvielās, tādēļ tos labāk samalt smalki pūdercukurā.
Dateļu milti nekusīs, jo ir samaltas dateles, bet tas ir vērtīgākai saldinātājs no zināmajiem, jo ir vizmazāk apstrādāts, tur vēl ir saglabājušās arī fitouzturvielas.
Lai gardi!