SASTĀVDAĻAS
- 1 glāze sarkano lēcu
- 1 neliels sīpols, sasmalcināts
- 2–3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
- 1 tējk. kumina (vai ķimenes, pēc izvēles)
- 1/2 tējk. paprikas pulvera (vai kūpinātās paprikas)
- 2 ēdk. tomātu pasta (vai 1/2 glāze sasmalcinātu tomātu)
- 1/2 glāze valriekstu, viegli apgrauzdēti
- 1 ēdk. olīveļļas
- 1/2 tējk. sāls (vai pēc garšas)
- Pipari pēc garšas
- Ūdens vai dārzeņu buljons (aptuveni 2 glāzes)
Pēc izvēles PAPILDUS:
– Citrona sula vai balzametiķis (skābenumam)
– Svaigs koriandrs vai pētersīļi pasniegšanai
– Kajēnas pipari vai čili, ja vēlies pikantumu
PAGATAVOŠANA
1. Sagatavo sastāvdaļas: Noskalo lēcas zem tekoša ūdens. Apgrauzdē valriekstus sausā pannā 3–4 minūtes, līdz tie ir zeltaini un smaržīgi. Atliec malā.
2. Apcep dārzeņus: Katlā vai dziļā pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu un ķiploku līdz caurspīdīgumam (2–3 min). Pievieno kuminu, papriku un tomātu pastu, apmaisi.
3. Pievieno lēcas un šķidrumu: Ieber noskalotās lēcas, pievieno ūdeni vai buljonu. Vāri uz lēnas uguns 15–20 minūtes, līdz lēcas ir mīkstas. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz šķidruma, lai masa nepiedeg.
4. Pievieno valriekstus: Kad lēcas ir mīkstas, pievieno apgrauzdētos valriekstus. Pavāri vēl 2–3 minūtes.
5. Garšas regulēšana: Pievieno sāli, piparus, skābumam – nedaudz citrona sulas vai etiķa. Pasniedz siltu vai atdzesētu.
Labi sader ar 😋👇🏼
- Prosu
- Pilngraudu makaroniem
- Rīsiem, kuskusu vai kvinoju
- Ceptiem dārzeņiem (baklažāniem, cukini, burkāniem)
- Kā uzkodu mērce ar maizi vai dārzeņu šķēlītēm