Pavasara zaļumu salāti 1


Gārsas salātiTagad pats piemērotākais laiks zaļumu baudīšanai.
Par savvaļas augiem runā daudz, tomēr mana pieredze rāda, ka vēl visi tikai mācāmies tos iekļaut ikdienas ēdienkartē.

Padalīšos ar savu pieredzi pavasara salātiem — salasa:

  • gārsu – tikai tās, kurām lapiņas vēl nav atvērušās
  • pienenes – var plūkt ziedus – tos izlupināt no kauslapām, tad nemaz nebūs rūgtas
  • virzu – tā parasti ļoti lekni aug siltumnīcās,
  • balandas – galotnītes
  • nātres – lai nedzeltu, tās var sablenderēt, vai nobraucīt lapiņu virsmu, vai apliet ar karstu ūdeni
  • redīsiem labi var lietot arī lapas, īpaši, ja tie auguši siltumnīcā, lapas būs maigas, turklāt tajās esot dzelzs un citas vērtīgas vielas
  • upeņu lapas, liepu lapas, gaiļpiešu ziedi un lapas utt. – saraksts ir garš, ir vairākas labas grāmatas, īpaši R. Bērziņas Bērzītes “Aizslēposim pēc avotkresēm”…..

Glīti šķīvi var izdekorēt ar atraitnītēm un tās ar’ ir ēdamas.
Iesaku iet pa lauku un skatīties kas aug, pagaršot, tikai pirms tam ir vērts iemācīties indīgos augus!!! Gundegas ir indīgas un vairākas dārza puķes ar’ nav īsti ēdamas.

Lai to visu padarītu patiesi gardu, der pagatavot interesantu salātu mērci, daudzumi aptuveni:

  • 100 ml eļļa – lieliski var izmantot mūsu pašu Kalna Rēķu Bio rapšu eļļu. Var arī meklēt importa olīveļļas, vīnogu kauliņu elļu, variantu ir daudz.
  • skābumam —  puscitrons, vai 1 -3 ēd. k. vīna etiķi, balzāmetiķi
  • 0,5 tējk. rozā sāls
  • un var arī pievienot 1 ēd. k. medu, ja patīk saldens

Mērci kārtīgi samaisa vai sakrata burciņā ar vāku un pārbauda garšu, pielabo, ja vēlas.
Kārto salātus uz šķīvja, pārlej ar mērci.
Krāsainībai un interesantumam var pievienot avokado gabaliņus, ķirbju, saulespuķu, kaņepju sēklas vai riekstus.

Sātu un gausu!


Atbildēt

One thought on “Pavasara zaļumu salāti