🎄🎂ZIEMASSVĒTKU KŪKA no grāmatas “Mielasts ar Mārtiņu”🎂🎄
Pagatavošanas laiks: ~ 4,5 h
SASTĀVDAĻAS
- 735 g rozīnes
- 100 g žāvētas plūmes
- 100 g žāvēti ķirši
- 40 g cukurotas apelsīnu, citronu un greipfrūtu miziņas
- 2 ēdamkarotes brendijs
- 3 ēdamkarotes rums
- 3 ēdamkarotes portvīns
- 285 g milti
- 1/2 tējkarote sāls
- 1/2 tējkarote malts muskatrieksts
- 1/2 tējkarote kanēlis
- 285 g sviests
- 285 g cukurs
- 5 olas
- 75 g smalcinātas mandeles
- 1 ēdamkarote melase
- 1 citrona miziņa
- 1 apelsīna miziņa
Iepriekšējā vakarā iemērc sausos augļus un citrusaugu miziņas alkoholā, ievieto slēgtā traukā.
Izejvielām jābūt istabas temperatūrā.
PAGATAVOŠANA
- Sagatavo tortes formu — ja lieto cepampapīru piegriez to, lai tas labi gulst iekšpusē, vai ietauko formu. Derēs ~ 23 cm rādiusa forma vai 20x20cm kvadrātveida forma.
- Sagatavo 2 cepampapīra vai pergamenta pārklājus tortes formā ar mazu caurumu vidū.
- Bļodā izsijā miltus, sāli, kanēli muskatriekstus.
- Citā bļodā iesit olas un viegli sakuļ.
- Trešajā bļodā puto sviestu, cukuru, kamēr masa kļūst gaisīga. (Ar mikseri 5 minūtes, ar roku 10 minūtes)
- Pa karotei (nesteidzinot procesu) olu lēnām lej sviesta un cukura masā, saputo. Pirms lej nākošo karoti, iepriekšējai vajag labi iejaukties. Ja jūt, ka masa “plīsīs”, ātri pieliec klāt karoti miltu.
- Kad visa ola iejaukta, ar karoti iecilā miltus.
- Iecilā augļus, citrusu miziņas, riekstus un melasi.
- Uzsilda krāsni līdz 140 C.
- Ar karoti liec mīklu sagatavotajā formā. Liec to sakarsētajā cepeškrāsnī pašā centrā. Uzliec sagatavoto dubulto cepampapīra “vāciņu”. !!!Netaisi krāsns durtiņas vaļā pirmās 3,5stundas!!!
- Kūkas gatavību pārbauda ar kociņu – pie tā nedrīkst pielipt mīkla.
- Izņem kūku no cepeškrāsns un ļauj tai atpūsties 1h, tad uzliec to uz režģa un noņem cepampapīru, lai galīgi atdziest.
- Ietin kūku pergamentā un ieliec slēgtā traukā.
Lai kūku padarītu garšā bagātāku, ik nedēļu līdz svētkiem ar irbuli iebaksta kūkā vairākus caurumiņus un ielej tajos brendiju vai rumu.
MARCIPĀNS
SASTĀVDAĻAS
- 450 g pulverī samaltas mandeles (vēlams bez miziņas) var lietot mandeļu miltus
- 450 g pūdercukurs
- 2 ēdamkarotes brendijs
- 2 tējkarotes citrona sula
- 1/2 tējkarote mandeļu esence (bagātākai garšai)
- 5 olu dzeltenumi
- 120 ml caur sietu iztrīts aprikožu ievārījums (vai sablendētas mērcētas aprikozes)
PAGATAVOŠANA
- Bļodā samaisa cukuru un mandeles.
- Pievieno brendiju, citronu sulu, mandeļu esenci un olas dzeltenumus.
- Uz dēļa, kam uzkaisīts pūdercukurs, uzliek mandeļu masu un samīca visu apaļā bumbā.
- Kad masa kļuvusi gluda, izrullē marcipānu pietiekami lielu, lai izgrieztais aplis apsedz virsmu un malas.
- Uzziež uz kūkas siltu aprikožu ievārījumu un tad marcipānu kārto uz kūkas.
- Apsedz ar drāniņu un liek vēsā, sausā vietā, lai marcipāns sakalst.
Tad liec lietā savu mākslinieka talantu dekorēšanā!
KARALISKĀ GLAZŪRA
SASTĀVDAĻAS
- 80 g pūdercukurs
- 4 olu baltumi
PAGATAVOŠANA
- Jābūt drošam, ka baltumam nav klāt ne miligrama dzeltenuma, bet bļodā un uz miksera — ne kripatiņas tauku. Visam jābūt sausam un tīram.
- Cukuru pa karotei ber baltumā un maisa, kamēr viss cukurs iejaukts (puto apmēram 15 minūtes ar roku vai 7 minūtes ar mikseri).
- Masai jābūt burvīgai, bet tā jālieto tūlīt vai arī jāapsedz. Taču nedrīkst turēt ilgāk par 30 minūtēm.
- Ar siltu nazi smērē glazūru uz kūkas un dekorē, cik vien skaisti izdodas.
Kūku noslēgtā traukā var ļoti ilgi uzglabāt, alkohols to iekonservē.
KONJAKA MĒRCE
SASTĀVDAĻAS
- 1/2 krūze saldais krējums
- 4 ēdamkarotes sviests (istabas temperatūrā)
- 1/2 krūze cukurs
- 2 olu dzeltenumi (iepriekš viegli saputoti)
- 2 ēdamkarotes konjaka
PAGATAVOŠANA
- Mazā katliņā uzsilda saldo krējumu un iemaisa sviestu un cukuru.
- Šo krējuma nedaudz uzlej uz iepriekš sakultajām olām un puto, lai masa nesaplīst.
- Ielej olu un krējuma šķidrumu atpakaļ katliņā pie pārējā krējuma un puto, kamēr paliek biezs. Neļauj uzvārīties. Noņem no uguns un atdzisušam pielej konjaku. (Šo mērci drošības pēc labāk gatavot ūdens peldē).
❕Katrs, kurš to ir baudījis, ir pārliecinājies, ka vien plāni griezts gabaliņš ir tik tiešām gards, bagāts un piesātināts❕
Lai priecīgs svētku gaidīšanas laiks!🎂🤍🌬️