Recepti saņēmu no Anitas, kura darbojas KKC tiešās pirkšanas pulciņā. Mīļš paldies viņai par to!!!
Visu rudeni eksperimentēju ar ierauga maizīti — spēlējos ar visa dažādiem miltiem.
Katru reizi maize izdodas savādāka un tamdēļ neapnīk.
Maizes ieraugu baro cukurs, tas veido gāzes burbulīšus, kas uzceļ praktiski jebkurus miltus!!!
Esmu cepusi ar VISIEM Kaņepīšu un Eicēnu miltiem dažādās kombinācijās, gan ar gan bez sēkliņām. (Saulespuķu, sezama, linsēklas, ķirbju, čia sēklas, var arī valriekstus, pekanriekstus).
Sēklas un riekstus var izmantot kā sviestu – samalt.
Mani iecienītākie ir plēkšņu kviešu milti — tiem esmu piejaukusi zirņu miltus, garšvielas un saulē kaltētos tomātus.
Labi var izmantot pāri palikušos vārītos graudaugus — prosu, grūbas, rīsus, kvinoju — nedaudz, līdz 1/3 no mīklas.
Šajā fotogrāfijā redzamā maizīte ir no auzu pārslām un kviešu miltiem, arī tā var..:) Pilnīga fantāzijas brīvība!
Drošībai oficiālā recepte:
Anitas ierauga maize
- Rudzu milti 0,4 kg
- Pilngraudu kviešu milti 0,1 kg
- Cukurs, brūnais vai dateļu milti 0,1 kg
- Saulespuķu sēklas mīklā un formā 0,02-0,02 kg
- Sezama sēklas mīklā un formā 0,02-0,04 kg
- Ķirbju sēklas, 0,02-0,03 kg
- Sāls 1. tējk
- Ieraugs – no iepriekšējā cepiena
- Ūdens – remdens 0,5 l
- Eļļa formas ietaukošanai
Gatavošana:
- Bļodā nosver miltus,cukuru, sēklas, pieliek sāli.
- Pievieno ieraugu un remdenu ūdeni.
- Ar karoti visu samaisa – mīkla ir biezo pankūku konsistencē.
- Formiņu ietauko, malas izbārstas ar saulespuķu un sezama sēklām.
- Ielej mīklu, atstāj vismaz 3 ēdamkarotes ieraugu nākošai reizei.
- Maizīti raudzē istabas temperatūrā 8 stundas.
- Cep cepeškrāsnī 180 -190 C – 20% mitrums, aptuveni 1-1,5 stundas, kamēr zeltaini brūna.
- Izņemot laukā, garoziņu apsmērē ar ūdeni, pārsedz un ļauj formiņā atdzist.
- Maizi var glabāt vēsumā nedēļu — tā ‘sazied’ tāpat kā rudzu maize.
Ieraugu var glabāt ledusskapī 7 dienas, tad jācep jauna maize.
Ieraugu jāmeklē no draugiem, vai tas jārada pašam mājās.