Description
Lēcas ir viens no vecākajiem cilvēces kultūraugiem – to vēsture sniedzas vairāk nekā 8 000 gadu senā pagātnē, un tās savulaik augušas Tuvajos Austrumos, Indijā un Vidusjūras reģionā. Senajā Ēģiptē tās bija ikdienas ēdiens, bet tagad tās ir atgriezušās mūsu virtuvēs kā superprodukts, kuru īpaši iecienījuši cilvēki, kas vēlas ēst sabalansēti un veselīgi.
To popularitātes noslēpums?🌱
Lēcas ir ļoti viegli pagatavojamas, barojošas un pielāgojamas dažādām gaumēm – tās var kļūt gan par vieglām pusdienām, gan sātīgu vakariņu pamatu.
Lēcu krāsas un garšas – kā tās atšķirt?
• Zaļās lēcas – maigas, ar riekstainu garšu, labi saglabā formu; piemērotas salātiem un sautējumiem.
• Sarkanās un dzeltenās lēcas – saldenas, ātri vārāmas un pārvēršas maigā krēmīgā masā; lieliski der biezzupām.
• Melnās (Beluga) lēcas – izskatās kā mazas kaviāra pērles, ar izteiktu garšu; piešķir eleganci salātiem un uzkodām.
Uzturvērtība un ieguvumi veselībai
Lēcas ir īsta barības vielu krātuve:
• Olbaltumvielas – apmēram 9 g uz 100 g vārītu lēcu, lieliski piemērotas veģetāriešiem un vegāniem.
• Šķiedrvielas – veicina gremošanu un ilgāku sāta sajūtu.
• B vitamīni – īpaši folijskābe (B9), kas svarīga enerģijai un nervu sistēmai.
• Minerālvielas – dzelzs, magnijs, kālijs un cinks stipram ķermenim un imunitātei.
💡 Interesants fakts: Lēcas satur vairāk folijskābes nekā jebkurš cits augu produkts – tās palīdz ne tikai sirdij, bet arī smadzeņu darbībai un skaistam izskatam.
Ieteicamā diennakts porcija
Veselīga diennakts norma ir aptuveni 50–70 g sausas lēcu, kas pēc izvārīšanas kļūst par sātīgu porciju pusdienām vai vakariņām.
Kā lēcas ienest savā ikdienas ēdienkartē?
1. Siltie salāti – sajauc vārītas lēcas ar ceptiem dārzeņiem, olīveļļu un zaļumiem.
2. Biezzupa – sarkanās lēcas ar kokosriekstu pienu un kariju.
3. Pildījums tortiljām – melnās lēcas ar ceptiem sīpoliem, papriku un garšvielām.
4. Veģetārais “burgera” pamatmaisījums – zaļās lēcas ar auzu pārslām un garšvielām, veidojot veğitārās kotletītēs.
Lēcas ir kā dabisks skaistuma un spēka avots, kas sniedz gan siltumu vēderam, gan prieku sirdij. Tās ir pieejamas, viegli pagatavojamas un tik daudzpusīgas, ka noteikti atradīs vietu jebkurā mājās gatavotā ēdienkartē.
1kg iepakojumam izdevīgāka cena.