VAI ZINĀJI, ka Pasha vēsturiski ir Lieldienu tradicionālais ēdiens vairākās tautās?🐣🐰🌷
Tas gan, skatoties no reliğiskā skatu punkta, jo Pashas nošķeltā piramīdas forma atgādina Jēzus Kristus zārka formu. Katrā no Pashas piramīdas sienām ir iegrebts kāds simbols, piemēram, krusts, kauss, mēdz būt arī ziedi, šķēpi, reizēm balodis, un noteikti burti XB, «Христос Воскресе!» (Kristus ir augšāmcēlies!). Šīs ir dažādas zīmes, kas simbolizē Kristus ciešanu un augšāmcelšanos.
Gatavās Pashas ornamenti var būt daudz un dažādi, jo nav noteikta vienota simbolika, kura būtu obligāti jāiekļauj. Ja reliģija un pareizticība nav tuva, Pashas formiņu var izdaiļot arī ar dažādiem ziediem, Latvju zīmēm un simboliku, kas saista.🌸🌱>>> ||<<< Ja mājās no vecmāmiņām vai mammām nav saglabājušās Pashas formiņas, tās var iegādāties arī Mārtiņa Koku fabrikā. Ielieku linku, ja vēlaties pagatavot Pashu īpaši skaistās un orģinālās formiņās – https://mkf.lv/product/pasha/
Tomēr, ja mājās nav formiņas un Pashu gribas pagatavot VIEGLI, VEIKLI un ĀTRI, derēs arī tīrs, jauns, nelietots, mazs brūnā māla puķu podiņš, kur iekšā divām kārtām ieklāj marlīti. (Galvenais, lai podiņā būtu caurumiņš, pa kuru notecēt liekajam šķidrumam). Tad ornamentu veidošanai var izmantot gardās Riekstotāju mandeles, žāvētus augļus (aprikozes), sukādes un citrusaugļu miziņas.
Nevaru sagadīt! Ķeramies klāt receptei!😋
Kā pagatavot gardāko PASHU?
SASTĀVDAĻAS
- 500 g sausa biezpiena
- 100 g sviesta
- 120 g cukura
- 125-150 ml saldā krējuma
- 2 olu dzeltenumi
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 50 g aprikozes
- 50 g dažādu sukāžu
- puscitrona miziņa un sula
- 50 g mandeļu vai citu riekstu
PAGATAVOŠANA
- Biezpienu izberž caur sietu, samaļ vai sablendē. Ja biezpiens nav pietiekoši sauss, to iepriekš notecina, paliekot zem sloga.
- Sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pa vienam pieputo olu dzeltenumus.
- Saputotajā masā iemaisa biezpienu.
- Pievieno rīvētu citrona miziņu un 1 ēdamkaroti sulas.
- Sasmalcina mandeles vai riekstus, sukādes un kopā ar aprikozēm iemaisa masā.
- Masā iecilā saputotu krējumu.
- Piemērota lieluma formā ieklāj samitrinātu divkārtīgi salocītu marlīti. Formai labi var noderēt puķu podiņi ar caurumiem apakšā, kur notecēt liekajam šķidrumam.
- Formu piepilda ar sagatavoto biezpiena masu. Stingri piespiež.
- Marles stūrus pārklāj pāri masai.
- Virsū uzliek slogu. Pashu aukstumā tur vismaz vienu diennakti, lai notek sūkalas. Tad marlītes stūrus atloka, pashu izgāž uz šķīvja, marlīti noņem. Pashu var izgreznot ar riekstiem, mandelēm, žāvētiem augļiem pēc patikas.
Recepte aizgūta no Dainas Lapiņas