Description
Dateles – tās ir vairāk nekā tikai salds našķis. Senos laikos tās bija svēts pārtikas avots tuksneša tautām, bet mūsdienās tās ir iecienītas visā pasaulē kā veselīgāks cukura aizvietotājs un dabīgs enerģijas avots.
No kurienes nāk dateles?
Dateles aug uz dateļpalmas koka (Phoenix dactylifera), kas ir viens no senāk kultivētajiem augiem pasaulē. To izcelsme meklējama Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, īpaši Irākā, Irānā un Ēģiptē – tur tās audzē jau vairāk nekā 5000 gadu!
Senās civilizācijas dateles uzskatīja par dzīvības koku – ne velti tās bieži tika minētas reliģiskos tekstos un izmantotas kā valūta vai dāvanas.
Dateles nav rieksts!
Lai gan tās bieži tiek salīdzinātas ar riekstiem uzturvērtības dēļ, dateles ir augļi – precīzāk, akmensaugļi, līdzīgi kā plūmes vai ķirši. Tajās ir viens liels kauliņš un apkārt – salda, sulīga mīkstuma kārta.
Interesants fakts!
Dateles bija galvenais uztura avots karavānu ceļotājiem caur tuksnesi, jo tās ir gan viegli pārnēsājamas, gan ļoti barojošas.
Kāpēc dateles ir tik vērtīgas?
Lai arī saldas, dateles nav tikai našķis – tas ir bagātīgs uzturvielu avots, īpaši piemērotas cilvēkiem, kuri vēlas uzņemt dabīgu enerģiju un vitamīnus.
Dateles satur:
- Dabīgos cukurus – glikozi, fruktozi un saharozi, kas nodrošina ātru, bet sabalansētu enerģiju
- Šķiedrvielas – gremošanas sistēmas veselībai
- Kāliju – sirds un muskuļu darbībai
- Magniju – nervu sistēmai un kaulu stiprībai
- Antioksidantus – šūnu aizsardzībai no oksidatīvā stresa
- Dzelzi – asinsradei un enerģijas līmenim
Kā dateles palīdz mūsu ķermenim?
1. Dabīgs enerģijas avots
Tās ir ideāli piemērotas pirms treniņa, pārgājiena vai vienkārši brīžos, kad vajadzīga veselīga uzlāde – bez cukura eksplozijas.
2. Veicina gremošanu
Pateicoties šķiedrvielām, dateles atbalsta zarnu trakta darbību un palīdz uzturēt veselīgu mikrofloru.
3. Stiprina sirdi un muskuļus
Kālijs palīdz uzturēt asinsspiedienu līdzsvarā un rūpējas par muskuļu darbību – īpaši svarīgi gados nobriedušiem cilvēkiem.
4. Dabisks cukura aizvietotājs
Tās lieliski noder, ja vēlies atteikties no rafinētā cukura, bet tomēr saglabāt saldumu desertiem.
3 vienkāršas un gardum gardas receptes, kur izmantot dateles:
1. Enerģijas bumbiņas
Sablenderē dateles ar mandelēm, kakao un šķipsniņu sāls – veido mazas bumbiņas un uzglabā ledusskapī. Perfekti kā veselīgs našķis ikdienā un līdzņemšanai.
2. Pildītas dateles ar riekstu sviestu
Atver dateli un piepildi ar mandeļu vai zemesriekstu sviestu un liec sasaldēt – lieliska uzkoda viesībām vai kā desertiņš pie tējas.
3. Pildītās dateles ar Filadelfijas sieru un valriekstiem
Filadelfijas sieru saputo gaisīgā, krēmīgā masā, pievieno nedaudz medu un apelsīna miziņu. Samaisa un pilda iepriekš izmērcētās datelēs. Pa virsu dekorē ar valriekstu pusītēm.
❕Dateles var lieliski izmantot arī kā dabisko saldinātāju smūtijiem, putrām un desertiem❕
Dateles nav tikai našķis – tās ir dzīvības un saules auglis, kas bagātina gan ķermeni, gan garu. Dabīgs saldums, ko vari lietot ar pārliecību – gan ikdienas ēdienkartē, gan īpašos brīžos!
Šīs skaistās, lielās, mīkstās dateles ar kauliņu ir no Izraēlas.
1 kg cena izdevīgāka❕