Auzu pārslas, bezglutēna BIO 1 kg

6.32

No Lietuvas

4 in stock

SKU: 455 Category:

Description

🌾 Auzu pārslas – sirdsmiers šķīvī

Vai zināji, ka vienas no vienkāršākajām brokastīm pasaulē – auzu pārslas – nāk no vējiem un lietiem bagātās Skotijas? Jau vairākus gadsimtus auzas ir bijušas neatņemama Skotijas un Ziemeļeiropas zemnieku virtuves sastāvdaļa, īpaši novērtētas ar savu spēju ilgstoši remdēt izsalkumu, dot spēku un sargāt veselību.

Kas padara auzu pārslas tik īpašas?

Auzu pārslas ir dabas multivitamīns – tās ir bagātas ar:

  • šķiedrvielām (īpaši beta-glikānu, kas palīdz regulēt holesterīna līmeni),
  • magniju, kas nomierina nervu sistēmu,
  • dzelzi, kas veicina skābekļa piegādi šūnām,
  • B1 vitamīnu, kas stiprina sirds un nervu veselību,
  • augu olbaltumvielām, kas palīdz muskuļu atjaunošanā.

Turklāt auzu pārslas ir dabīgs prebiotiķis, kas palīdz labajām zarnu baktērijām augt un darboties.

 

Pilngraudu un parastās auzu pārslas – kāda ir atšķirība?

  • Parastās auzu pārslas tiek intensīvāk apstrādātas – tvaicētas, saplacinātas, reizēm arī attīrītas no klijām. Tās ir ātrāk pagatavojamas, bet tajā pašā laikā zaudē daļu šķiedrvielu un minerālvielu, līdz ar to zaudē savu vērtību.
  • Pilngraudu auzu pārslas tiek saglabātas visas trīs grauda daļas – klijas, dīglis un endosperma – līdz ar to tām ir pilnvērtīgāks uzturvielu profilu. Šīs pārslas ir sātīgākas un palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu.

 

Kāpēc, ēdot auzu pārslas, tik ilgi saglabājas sāta sajūta?

To panāk šķiedrvielas, īpaši beta-glikāni, kas uzbriest kuņģī, veidojot želejveidīgu masu. Tā palēnina cukura uzsūkšanos asinīs un ilgāk uztur vienmērīgu enerģijas līmeni. Tāpēc pēc izēstas bļodiņas auzu putras Tu vari justies paēdis vēl stundām ilgi – bez pārēšanās vai vēlmes pēc saldumiem.

 

Cik daudz auzu pārslu mēs apēdam?

Saskaņā ar Statista (2022.) un Lantmännen Unibake International (2019.) datiem:

Vidējais eiropietis gadā apēd ~1,5–2,5 kg auzu pārslu.

Savukārt, Dānija ieņem pirmo vietu pasaulē ar augstāko auzu patēriņu – 9 kg uz vienu cilvēku gadā, tai seko Skandināvija, Vācija, Apvienotā Karaliste un Baltkrievija, īpaši to popularitātes dēļ brokastīs un veselīga dzīvesveida piekritēju uzturā.

 

Kā izmantot auzu pārslas ikdienā?

Auzu pārslas ir īsts virtuves hameleons! Tās var:

  • vārīt kā klasisku putru ar kanēli, augļiem vai augu pienu;
  • lietot smūtijos – pārslas piešķir biezumu un papildu šķiedrvielas;
  • cept auzu cepumus, batoniņus vai kraukšķīgas granolas;
  • izmantot kā paniņas aizvietotāju pankūkām vai plācenīšiem;
  • ieviest sāļajos ēdienos – kā sabiezinātāju zupās vai dārzeņu burgeros;
  • pagatavot kā “overnight oats” (nakts auzas) – veselīgas brokastis bez vārīšanas, ko uzbriedina un atstāj uz nakti

Secinājums? Auzu pārslas ir vairāk nekā tikai brokastu ēdiens – tās ir dabīgs spēka avots, kas sildījis Eiropas sirdis gadsimtiem ilgi. No vienkāršas putras līdz izsmalcinātiem cepumiem un granolai – vienkāršs produkts, bezgalīgas iespējas.

Papildus informācija

Weight 1 kg