Ziemassvētku kūka, recepte no grāmatas “Mielasts ar Mārtiņu” 6


Cepšanas laiks 4,5 stundas

Sastāvdaļas:

450 tumšās rozīnes

285 g gaišās rozīnes (Ja nav gaišo esmu aizstājusi ar tumšajām)

100g žāvētas plūmes

100 g cukuroti ķirši (esmu to vietā izmantojusi žāvētos ķiršus vai dzērvenes ar ābolu sulu)

40 g cukurotas apelsīnu, citronu un greipfrūtu miziņas

2 ēdamkarotes brendijs

3 ēdamkarotes rums ( šo vietā esmu lietojusi Amēņu brendiju “Ararats”, jo parasti nav man lielas izvēles mājās..:))

3 ēdamkarotes portvīns

285 g milti

1/2 tējkarote sāls

1/2 tējkarote malts muskatrieksts

1/2 tējkarotes kanēlis

285 g sviests

285 g cukurs

5 olas

75 g sasmalcinātas mandeles

1 ēdamkarote melase

1 citrona miziņa

1 apelsīna miziņa

Iepriekšējā vakarā iemērc sausos augļus un citrusaugu miziņas alkoholā, ievieto slēgtā traukā.

Izejvielām jābūt istabas temperatūrā.

  • Sagatavo tortes formu — ja lieto cepampapīru piegriez to, lai tas labi gulst iekšpusē, vai ietauko formu. Derēs apm 23 cm rādiusa forma vai 20x20cm kvadrātveida forma.
  • Sagatavo 2 cepampapīra vai pergamenta pārklājus tortes formā ar mazu caurumu vidū
  • Izsijā miltus, sāli, kanēli muskatriekstus.
  • Citā bļodā iesit olas un viegli sakul.
  • Trešajā bļodā puto sviestu, cukuru, kamēr masa kļūst gaisīga. (Ar mikseri 5 minūtes, ar roku 10 minūtes)
  • Pa karotei (nesteidzini šo procesu) olu lēnām lej sviesta un cukura masā, puto. Pirms lej nākošo karoti, iepriekšējai vajag labi iejaukties. Ja jūti, ka masa “plīsīs”, ātri pielis klāt karoti miltu.
  • Kad visa ola iejaukta, ar karoti iecilā miltus.
  • Iecilā augļus, citrusu miziņas, riekstus un melasi.
  • Uzsilda krāsni līdz 140 C
  • Ar karoti liec mīklu sagatavotajā formā. Liec to sakarsētajā cepeškrāsnī pašā centrā. Uzliec sagatavoto dubulto cepampapīra “vāciņu”.
  • !!! Netaisi krāsns durtiņas vaļā pirmās 3,5stundas!!!
  • Kūkas gatavību pārbauda ar kociņu – pie tā nedrīkst pielipt mīkla.
  • Izņem kūku no cepeškrāsns un ļauj tai atpūsties 1h, tad uzliec to uz režģa un noņem cepampapīru, lai galīgi atdziest.
  • Ietin kūku pergamentā un ieliec bunžā.

Lai kūku padarītu garšā bagātāku, ik nedēļu līdz svētkiem ar irbuli iebaksti kūkā vairākus caurumiņus un ielej tajos brendiju vai rumu.

Marcipāns

450 g pulverī samaltu mandeļu (bez miziņas vēlams) Mandelēm jābūt ļoti! smalki samaltām.

450 g pūdercukura

2 ēdamkarotes brendija

2 tējkarotes citrona sula

1/2 tējkarote mandeļu esences (bagātākai garšai)

5 olu dzeltenumi

120 ml caur sietu iztrīta aprikožu ievārījuma (vai sablendētas mērcētas aprikozes)

  • Samaisi bļodā cukuru un mandeles.
  • Pievieno brendiju, citronu sulu, mandeļu esenci un olas dzeltenumus.
  • Uz dēļa, kam uzkaisīts pūdercukurs, uzliec mandeļu masu un samīci visu apaļā bumbā.
  • Kad masa kļuvusi gluda, izrullē marcipānu pietiekami lielu, lai izgrieztais aplis apsedz virsmu un malas
  • Uzzied uz kūkas siltu aprikožu ievārījumu un tad liec marcioānu uz kūkas.
  • Apsedz ar drāniņu un liec vēsā, sausā vietā, lai marcipāns sakalst.

Tad liec lietā savu mākslinieka talantu dekorēšanā!

Karaliskā glazūra

80 g pūdercukura

4 olu baltumi

  • Jābūt drošam, ka baltumam nebūs klāt ne miligrama dzeltenuma, bet bļodā un uz miksera — ne kripatiņas tauku. Visam jābūt sausam un tīram.
  • Cukuru pa karotei ber baltumā un maisi, kamēr viss cukurs iejaukts.
  • Puto apmēramm 15 minūtes ar roku vai 7 minūtes ar mikseri
  • Masai jābūt burvīgai, bet tā jālieto tūlīt vai arī jāapsedz. Taču nedrīkst turēt ilgāk par 30 minūtēm.
  • Ar siltu nazi smērē glazūru uz kūkas un izdekorē, cik vien skaiti proti.

Kūku noslēgtā traukā var ļoti ilgi uzglabāt, alkohols to ir iekonservējis.

Konjaka mērce pasniegšanai

1/2 krūze saldā krējuma

4 ēdamkarotes sviesta istabas temperatūrā

1/2 krūze cukura

2 olu dzeltenumi, viegli saputoti

2 ēdamkarotes konjaka

  • Mazā katliņā uzvāri krējumu
  • Iemaisi sviestu un cukuru. Uzlej mazdrusciņ šā krējuma uz olām, puto, lai masa nesaplīst.
  • Ielej olu un krējuma šķidrumu atpakaļ katliņā pie pārējā krējuma un puto, kamēr paliek biezs. Neļauj uzvārīties. Noņem no uguns un atdzisušam pielej konjaku. (Es šo mērci drošībai gatavoju ūdens peldē un lietoju to pašu Araratu)

Atbildēt

6 thoughts on “Ziemassvētku kūka, recepte no grāmatas “Mielasts ar Mārtiņu”

  • Gunita Bauere

    Pāris jautājumu. Tu raksti “Pirmās 3,5h krāsni neatvērt”. Cik ir kopējais cepšanas laiks? 4,5 stundas? Un ko dara ar konjaka mērci? Lej uz šķīvja, pasniedzot kūku? 🙂

    • Sandra Stabinge Post author

      Jā, cep aptuveni 4,5h – vajag kūku pārbaudīt ar kociņu un skatīties, lai nepārcepas. (Sadzīves cepeškrāsnīm diemžēl temperatūras režīmi nav precīzi)
      Šo kūku cep 160 C, kas ir par 20 C zemāka temperatūra kā vairumam recepšu.

      Jā, konjaka mērce ir pasniegšanai.

      Paldies par komnetāru!

    • Sandra Stabinge Post author

      Jā, kopējais cepšanas laiks ir 4,5h. Un temperatūru vajag zemu 140C. Ja temperatūra augstāka, tad veidojas garoza.
      Mēci liek pie k;ukas pasniedzot.