Kūka Latvijas dzimšanas dienai


saite: https://www.facebook.com/live/producer/279275653513744/?entry_point=events_live_cta_feed_unit


Der daudziem – tā ir bez glutēna, dzīvnieku valsts produktiem, bez cukura (saldināta ar dateļu miltiem).

Kūka Latvijas dzimšanas dienai. Foto un receptes autore Kristīne Mežale

8-10 personām

SASTĀVDAĻAS kūkai ~25 cm diametrā, 2 kārtām:

  • 2 krūzes (500 ml) (160g) mandeļu milti 
  • 1  krūze (250 ml) (75g) auzu milti (kafijas dzirnaviņās samaltas auzu pārslas)
  • ½  krūze (125 ml) (70g) dateļu milti
  • ½  krūze (125 ml) (40g) maltas linsēklas (ja nav – kukurūzas ciete vai kartupeļu ciete)
  • 4 tējk. cepamais pulveris
  • 1 tējk. sāls
  • 1 ½ krūzes (375 ml) indijas riekstu piens (sablendē ½ krūzi (60g) mērcētus indijas riekstus (mērcē vai nu uz nakti, vai karstā ūdenī vismaz 15 min.) ar 1 ½  krūzi ūdens.)
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakts

Sarkanā ievārījuma krēms

  • 3 krūzes (750 ml) saldētas ogas (ķirši vai dzērvenes)
  • 1 – 1 ½ krūze (250 – 375 ml) (134g – 200g) dateļu milti (atkarībā, cik skābas ogas)
  • ~ 4 ēd.k ūdens
  • 2 – 4  tējk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
  •  1 ēd.k. čia sēklas

Baltais krēms

  • 2 krūzes (500 ml) (240g) indijas rieksti
  • ~ 1 krūze (250 ml) karsts ūdens
  • ~10 dateles (70g)
  • 1 maza citrona sula
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakts
  • šķipsna sāls

Sagatavošanās:

  1. Izņem atkausēties saldētās ogas.
  2. Sagatavo kafijas dzirnaviņas linsēklu un auzu pārslu malšanai, blenderi – blenderis ar dubulto asmeni sasmalcinās indijas riekstus vienmērīgā masā, ar vienu asmeni, būs nedaudz graudains, bet arī gards.
  3. Sagatavo vismaz 3l bļodu, vismaz 1,5l katliņu.
  4. Ietauko tortes formu (ideāli, ja ir 2 vienādas) vai izgriež cepampapīru.
  5. Ieslēdz krāsni uz 180oC grādiem.

Kūkas gatavošana:

  1. Kārtīgi samaisa pamatnes sausās sastāvdaļas. Tad pievieno vaniļas ekstraktu, indijas riekstu pienu. Samaisa, liek ietaukotā kūkas formā (~ 25 cm diametrā). Cep krāsnī 180oC grādos 25 minūtes.
  2. Tikmēr pagatavo sarkano un balto krēmu.
  3. Sarkanais krēms – visas sastāvdaļas, izņemot čia sēklas, uzsilda katliņā, visu laiku maisot, līdz sabiezē. Daļēji sastampā vai sablenderē ogas. Kad sabiezējis, ņem nost no uguns, iemaisa čia sēklas. Atdzesē.
  4. Baltais krēms – nolej šķidrumu mērcētiem riekstiem un datelēm. Blenderī sablendē izmērcētos riekstus un dateles ar visām pārējām baltās glazūras sastāvdaļām . Atstāj pāris minūtes sabiezēt.
  5. Kad kūkas pamatne atdzisusi, liek virsū sarkano krēmu (vajadzētu būt sabiezējušai), tad ar balto kārtu pa vidu  veido LV karoga svītru.
    Pasniedz uzreiz. Atlikušo balto glazūru pasniedz kā vaniļas mērcīti pie kūkas.

Komentāri:

  1. Ja kūku paniedz uzreiz pēc sasmērēšanas, tā būs kraukšķīgāka, ja vēlāk, ievilkusies, mīkstāka.
  2. Balto krēmu var izmantot papildus kā mērcīti pie pasniegšanas.
  3. Ja baltais krēms ir sanācis šķidrs, to var biezināt ar agaru.
  4. Ja vēlas taisnstūra formu var izmantot cepeškrāsns cepamo plāti un sagriezt uz pusēm tā iegūstot 2 kārtas ar vienu cepšanas reizi.
  5. LV karogu veido ar abiem krēmiem vai ar ogām.

Gatavošana

Iemērc:

  • ½ krūzi (60g) indijas riekstus pienam
  • 2 krūzes (500 ml) (240g) indijas riekstus krēmam
  • ~10 dateles krēmam.

Aukstā ūdenī ~8h,

karstā ūdenī vismaz 15 min.

Bļodā liek sausās sastāvdaļas:

  • 2 krūzes (500 ml) (160g) mandeļu milti 
  • 1  krūze (250 ml) (75g) auzu milti (kafijas dzirnaviņās samaltas auzu pārslas)
  • ½  krūze (125 ml) (70g) dateļu milti
  • ½  krūze (125 ml) (40g) maltas linsēklas (ja nav – kukurūzas ciete vai kartupeļu ciete)
  • 4 tējk. cepamais pulveris
  • 1 tējk. sāls

Kārtīgi samaisa.

Gatavo indijas riekstu pienu:
½ krūzi (60g) indijas riekstus mērcē nakti vēsā ūdenī ~ 8h, vai karstā ūdenī vismaz 15 min.
Ūdeni nolej.

Blendē ar 1 ½ krūzi (375ml) ūdens.

Sausajām sastāvdaļām pievieno 2 tējk. vaniļas ekstraktu,
un indijas riekstu pienu 1 ½ krūzes (375 ml).

Samaisa, izveidojas maizes mīklai līdzīgas konsistences masa.

Liek tortes formā
0,5-1 cm biezumā – tad būs kraukšķīgs “biskvīts”.

Pusi mīklas atstāj otrai cepšanas reizei.

B. variants. Liek visu masu, kūka būs mīkstāka un ilgāk jācep.

C. variants. Izmanto cepeškrāsns pannu un liek visu masu.

Cep 180oC 25 min.
B variantu, cep 40 min.

Gatavību pārbauda ar skaliņu: ja sauss, tad gatavs, ja šķidrs, vēl jācep.

Sarkanais ievārījuma krēms

Katliņā uz lēnas uguns vāra, visu laiku! maisot, līdz sabiezē:

  • 3 krūzes (750 ml) atkausētas saldētās ogas (ķiršus vai dzērvenes); ogas var sablenderēt vai sastampāt
  • 1 – 1 ½ krūze (250 – 375 ml) (134g – 200g) dateļu miltus (atkarībā, cik skābas ogas)
  • ~ 4 ēd.k ūdens
  • 2 – 4  tējk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
  • Noņem no uguns un iemaisa 1 ēd.k. čia sēklas – lai stingrāks

Baltais krēms

  • 2 krūzes (500 ml) (240g) mērcēti indijas rieksti, ūdeni nolej.
  • ~10 mērcētas dateles (50g), tām nolieto ūdeni pataupa.
  • 1 maza citrona sula
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakts
  • šķipsna sāls

Blendēšana atkarīga no tā, kāds ir blenderis – smalki sablendēs divasmeņu blenderis.
Ar rokas blenderi būs graudaināks.

Vēro, kā process notiek, ja nepieciešams, pievieno pataupīto “dateļu ūdeni.”
Pārbauda garšu un pieslīpē skābuma / salduma balansu ar citrona sulu un datelēm.

Kad tortes pamatne atdzisusi, liek sarkano krēmu.

Izlīdzina balto krēmu.

Dekorē pēc savas iztēles ar ogām vai savādāk.

Var likt 2 kārtas pamatnes “biskvītu” un veidot dekoru ar sarkanā un baltā krēma masu.
Tad balto krēmu gatavo vairāk.


Svētku saturam:

18 jautājumi un atbildes par valsts rašanos.

Izdrukājama spēle ģimenei par vēstures faktiem un simboliem

Lai priecīgi svētki!
Sandra un Līga

Atbildēt